مسائل دینی
« برگزاری مسابقه انتخاب بهترین خاطره از مدینه النبی (ص) | صفحه اصلی | ساخت فیلم از زندگانی حضرت محمد (ص) یک ضرورت ملی است »
خبرامام خمینی(ره) به عنوان یکی از شاگردان اهل بیت و شخصیتی غیر معصوم از ویژگیهای خاصی برخوردار بودند، از جمله بهره گیری از وجود پیامبر (ص) که ایشان در خلق و خو و منش امام تأثیر بسیاری داشته و در نتیجه شخصیتی جامع الاطراف شکل گرفته است .
حجت الاسلام سید جواد موسوی هوایی معاون پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی با تأکید بر اینکه امام خمینی (ره) یکی از نادر شخصیتهای غیر معصوم در تاریخ شیعه است، افزود: افراد معصوم در ارزیابی و شناسایی از موقعیت ویژه ای برخوردار هستند اما امام راحل به عنوان یکی از شاگردان اهل بیت و شخصیتی غیر معصوم، به دلیل ویژگیهای خاص چون خورشیدی در عالم می درخشد .
وی با یادآوری اینکه در دوران غیبت، شخصیتی جامع و کامل نظیر امام خمینی(ره) بسیار کم داشته ایم، گفت: می توان گفت با نگاهی دقیق و عمیق مطمئن می شویم که مانند امام نداشته ایم .
حجت الاسلام موسوی یکی از بارزترین ویژگیهای شخصیتی امام را بهره گیری از وجود پیامبر عنوان کرد که ایشان در خلق و خو و منش امام تأثیر بسیاری داشته و در نتیجه امام با شخصیتی جامع الاطراف شکل گرفته است .
وی گفت: امام جامع الاطراف است و جامعیت وی در ارتباط با خدا، خود، جامعه، مردم، طبیعت اطراف و مسائل ماورایی و الهی بروز و ظهور دارد .
معاون پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به اینکه جامع الاطراف بودن، از ویژگیهایی است که در دیگر بزرگان کمتر دیده می شود، افزود: امام(ره) از چنین جامعیتی برخوردار بودند.
وی با تأکید بر اینکه امام خمینی(ره) بر بسیاری مسائل اشراف داشته و بر آنها تسلط داشت، گفت: مسائل سیاسی، اخلاقی، عرفانی، فقه و اصول، فلسفه و کلام، عرفان، تاریخ، تفسیر، نجوم، طب، ریاضیات و هندسه از جمله مباحثی بودند که که امام به آنها اشراف کامل داشتند .
حجت الاسلام موسوی با یادآوری اینکه امام از تمام این امور و معارف، در راستای تحقق اهداف الهی انبیا و اولیای الهی استفاده می کردند، گفت: مباحث انسانی امام از مباحث سیاسی جدا نبود، همچنان که مباحث اخلاقی ایشان نیز از حکومتداری جدا نبود .
وی افزود: آیت الله اراکی در مورد امام می فرمایند "امام مانند جد بزرگوار خود حضرت علی(ع) جامع بودند، صفاتی که به طور طبیعی در انسانهای عادی به یکجا جمع نمی شود، در امام جمع بود، امام سایه ای بود از جد بزرگوار خود .
معاون پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی شجاعت و صلابت امام را یادآور شد و گفت: این دو ویژگی از چنان عمق و ریشه ای در وجود امام برخوردار بودند که وقتی اوایل جنگ بمبارانی شد امام گفت " دیوانه ای سنگی انداخته که پاسخ می دهیم" . در جریان شهادت شهید بهشتی و 72 تن از یاران وی نیز امام فرمودند "اجلها با هم رسیدند"، منش امام به گونه ای است که وقتی فرزندان شهدا به دیدار ایشان می روند امام چنان اشک می ریزد که شانه هایشان می لرزد ، اینها همه بیانگر جامع الاطراف بودن امام و بهره گیری از ویژگیهای الهی ایشان است .
وی با اشاره به تأکید امام بر ضرورت حاکمیت دین در جامعه، یادآور شد: امام خمینی(ره) حاکمیت دین را جزئی از مسائل دینی و اسلام می دانستند و در مورد آن توجه ویژه ای داشتند .
حجت الاسلام موسوی در ادامه به بحث ولایت فقیه و نظر امام در این مورد اشاره کرد و افزود: امام بحث ولایت فقیه را با قوت بسیار مطرح کردند، کسی که آشنایی مختصری با فقه داشته باشد می داند که بحث ولایت فقیه برای شهود است امام با جدیت و قدرت وارد شدند و این امر را اجرایی کردند .
معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی گفت: امام خمینی(ره) نکات بارز و اهداف عالیه الهی و اسلامی را به عمل نزدیک کردند ، این موارد در کتابخانه نبود که تنها به بحث گذاشته شوند بلکه آنها با تدبیر و هوشیاری عملی و اجرایی می شدند تا دستاوردها و نتایج آن نصیب همگان شود .
وی با اشاره به اینکه امام از همان ابتدای حضور در حوزه علمیه قم، با جدیت فعالیت می کردند تا مسائل دینی را به صحنه اجتماع و زندگی انسان ببرند، یادآور شد: بسیاری از مسائل دینی به صورت عملی وارد صحنه اجتماع نشده اند، امام اعتقاد داشتند که دین زیست را تغییر می دهد و باید وارد صحنه زندگی شود .
حجت الاسلام موسوی محوریت تکلیف شرعی ویژگی دیگر امام راحل عنوان کرد و افزود: امام بر مبنای ادله شرعیه، نگاه به زمان و مکان و آنچه برای حفظ و گسترش اسلام لازم است تکلیف شرعی را تشخص و بر مبنای آن عمل می کردند .
معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به اینکه امام در زمینه انقلاب نیز هر گاه تشخیص می دادند زمان حرکت است، حرکت می کردند، یادآور شد: امام با همین شیوه، نگاه انقلابی و ساختار شکن را در جامعه جا انداختند، امام همواره می فرمودند امام حسین برای انجام تکلیف تلاش می کردند و به عینه شاهد بودیم که امام نیز از همان ابتدا با همین اراده و نیت فعالیت می کردند، ایشان این درس را از اهل بیت گرفته بودند . این تکلیف در تمام زمینه ها نمایان بود به طوری که امام به هنگام صلح نیز به حکم تکلیف قطعنامه 598 را پذیرفتند .
وی تصریح کرد: تکلیف محوری ویژگی بارزی برای امام (ره) است که تحت هر شرایطی به آن توجه کرده و بر اساس آن تصمیم گرفته و فعالیت می کردند .
حجت الاسلام موسوی در ادامه با یادآوری اینکه اساسی ترین ضربه برای انقلاب این است که سلیقه ای عمل کنیم، افزود: شک نیست برای حفظ دستاوردهای خود باید بر مبنای تکلیف شرعی که خیر دنیا و آخرت در آن است عمل کرد .
وی گفت: تکلیف شرعی در زمینه اجتماع را ولی فقیه روشن می کند، بعد از رحلت امام اساسی ترین موضوعی که ایشان را راضی می کند، تبعیت از ولی فقیه زمان است .
معاون پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به آیه ای از سوره بقره گفت: خداوند می فرماید" ما هیچ آیت و نشانه ای را از شما نمی گیریم مگر اینکه یا مثل آن و یا بهتر از آن را به شما عطا کنیم"، به نظر بنده مقام معظم رهبری مثل امام هستند و حتی شاید بهتر از امام چرا که رهبری تربیت شده امام بوده، آب دیده جنگ هستند و به دلیل جوانتر بودن، توان و پتانسیلی بیشتر از امام راحل دارند .
حجت الاسلام موسوی هوایی افزود: مسئله تبعیت از ولایت فقیه امری بسیار مهم، شرعی و اجتماعی است و از بعد روانشناسی اجتماعی بسیار قابل تأمل است، از منظر بحث جهانی شدن و سیاست بین الملل، نقش ولی فقیه شیعه می بایست به درستی تعریف شده و تبیین نقش قوی، عمیق و تأثیرگذار وی نیز ضروری است .
وی با اشاره به اینکه شاید به نظر آید که اینگونه مباحث تکراری بوده و چندان ضرورتی ندارد، یادآور شد: این مباحث علی رغم اینکه شاید تکراری باشند، بسیار زیبا بوده و البته از نیاز جوانها به تبیین و تشریح آن نیز نباید غافل شد .
حجت الاسلام موسوی هوایی گفت: رجل الهی با صفات خاصی و با انتخاب مردم، زمام جامعه را به دست می گیرد . در کل جوامع بشری نیز وقتی زمان امور را رجل الهی معصوم به دست می گیرد تحولات وسیعی در عرصه های مختلف ایجاد می شود که نمونه ای برای جامعه جهانی ایده آل است و کشور ما باید به سمتی برود که این موضوع را به درستی تبیین کند .
وی تأکید کرد: تکلیف محوری و تبعیت از ولایت فقیه که تبعیت از فقه و دستورات خالق هستی است، خیر و صلاح ما را در پی داشته و تبعیت از عدالت است .
معاون پژوهشی سازمان تبلیغات اسلامی در ادامه صراحت امام را از دیگر ویژگیهای بارز ایشان اعلام کرد و گفت: صراحت امام نسبت به دشمنان از دیگر ویژگیهای ایشان است، امام در مقابل دشمنان خیلی صریح بوده و با خودی ها مهربان بودند . زمانی که مسئله اصل انقلاب و نظام اسلامی مطرح بود امام با هیچکس تعارف نداشتند حتی دوستان و شاگردان نزدیک خود.
وی با تأکید بر اینکه می بایست اهمیت نظام اسلامی در دوران آخرالزمان را درک کرده، با جان و دل از آن دفاع و نگذاریم دستخوش سلایق ما شوند، افزود: تضعیف نظام، گناه کبیره ای نابخشنودنی است، برای حفظ و جلوگیری از تضعیف آن می بایست بسیاری از سلیقه ها و خواسته های شخصی خود را کنار بگذاریم .
حجت الاسلام موسوی هوایی گفت: آنچه اهمیت بسیاری دارد دفاع از اصل نظام است، یکی از آرمانهای بلند امام نیز همین بود، به همین دلیل نیز بارها فرمودند این نظامی است که باید با هوشیاری مردم در صحنه و توجه به خدا و حفظ اسلام باقی و به دست صاحب اصلی سپرده شود.
وی از دیگر زمینه های ارزشمند مرتبط با امام را که باید مورد توجه قرار گیرد، وصیتنامه ایشان عنوان کرد و افزود: وصیتنامه امام به عنوان الگوی درسی معرفتی است که مقدمه آن مسائل الهی و معنوی و هر بند آن نیز در راستای قانون، حقوق سیاسی و توضیح ریشه های انقلاب و راز ماندگاری انقلاب و رفع آفات آن کاربرد دارد .
وی با تأکید بر اینکه ضروری است وصیتنامه ارزشمند و آموزنده امام در اختیار جوانان قرار گرفته و امکان بهره گیری مناسب از آن فراهم بود، یادآور شد: در این وصیتنامه اصل انقلاب، حرکت انقلابی مردم واتصال به دین به خوبی از سوی امام مطرح شده است . این وصیتنامه مجموعه ای از معارف اسلامی و انقلابی است . / مهر
سه شنبه ۹ خرداد ساعت ۱۳:۴۹ | May 30, 2006 01:49 PM